Refund Under GST Regime – 20 Important Questions Answered

0

Contents

Refund Under GST Regime – 20 Important Questions Answered

Refund Under GST Regime – 20 Important Questions Answered. Refund of Tax under Goods and Service Tax Act 2017. This article provide Deep analysis for Refund of Tax as per Goods & Service Tax Act 2017, GST Refund Procedure, GST Refund Important due Dates, Online GST Refund Procedure, GST Refund Rules 2017  etc…GST Applicability date, Short term and long term impact on GST & latest updates related to Refund under GST Regime. Lets understand what is the GST Online Refund under GST, Applicability of GST in GST Regime, GST rates, its impact on your business and latest updates about GST Act 2017. Now check more details for Refund Under GST Regime as per CGST Act 2017…

Refund under GST Regime

Q1. Is the word refund defined in the GST Act?

Ans. Yes, the word refund is defined in explanation to Section 54 of the CGST Act. As per the said definition, refund includes refund of tax paid on:

  1. Zero-rated supplies of goods or services or both; or
  2. Inputs or input services used in the effecting such zero-rated supplies of goods or services or both; or
  3. Supply of goods regarded as deemed exports; or
  4. Refund of unutilized input tax credit at the end of any tax period.

Q2. Is there any time limit to claim refund under Section 54?

Ans. Yes, as per Section 54, refund application is to be filed before the expiry of two years from the relevant date.

TDS under GST Regime

Q3. What is relevant date for calculating the two years’ time limit? Ans. The relevant date is different for each situation and the same is provided below:

Date on which the ship or the aircraft in which such goods are loaded, leaves India ​

Situation Relevant date
Refund is in respect of goods exported outside India (or on inputs/ input services used in such goods)
(i) By sea Date on which the ship or the aircraft in which such goods are loaded, leaves India
(ii) By Air
(iii) By land Date on which such goods pass the frontier
(iv) By post Date of despatch of goods by the concerned Post Office to a place outside India
Refund in respect of deemed exports Date on which the return relating to such deemed exports is filed
Refund is in respect of services exported (or on inputs/ input services used in such services) (Where supply of service completed prior to receipt of payment ) Date of receipt of payment in convertible foreign exchange
Where payment for service received in advance Date of issue of invoice
Tax becomes refundable as a consequence of:

  • (i) Judgment
  • (ii) Decree
  • (iii) Order
  • (iv) Direction

of Appellate Authority, Appellate Tribunal or any Court

Date of communication of such judgment, decree, order or direction
Refund of unutilized input tax credit End of the financial year in which such claim for refund arises
Tax is paid provisionally under this Act or the rules made thereunder Date of adjustment of tax after the final assessment thereof.
In case of a person other than the supplier Date of receipt of goods or services by such person
In any other case Date of payment of tax

Q4. Is there any form for claiming refund under Section 54?

Ans. Yes, the person claiming refund has to make an application in Form GST RFD-01.

Q5. To whom should the claim for refund be made?

Ans. The refund application is to be made before the proper officer of IGST/CGST/SGST.

Q6. Can the refund of balance in cash or credit ledger be claimed?

Ans. Yes, as per provisions of Section 49(6), the balance of cash or credit after payment of tax, interest, penalty, fee or any other amount payment refund can be claimed as per provisions of Section 54. Once the refund is claimed, the amount of credit of CGST/SGST/ IGST (as the case may be) would be reduced to that extent.

Q7. Can any registered person claim the refund under Section 54?

Ans. No. Refund can only be claimed under specified circumstances: –

  • (a) zero rated supplies made without payment of tax
  • (b) where the credit has accumulated on account of rate of tax on inputs being higher than the rate of tax on output supplies (other than nil rated or fully exempt supplies), except supplies of goods or services or both as may be notified by the Government on the recommendations of the Council

Provided further that no refund of unutilised input tax credit shall be allowed in cases where the goods exported out of India are subjected to export duty:

Provided also that no refund of input tax credit shall be allowed, if the supplier of goods or services or both avails of drawback in respect of central tax or claims refund of the integrated tax paid on such supplies.

Q8. Can United Nations Organisation claim refund?

Ans. Yes. UNOs are entitled to claim refund of IGST/CGST/SGST paid on inward supplies of goods and/or services.

Q9. Is there any time limit for claiming refund by UNOs?

Ans. Yes, the refund application is required to be made before the expiry of 6 months from the last day of the Quarter in which such supply was received.

Q10. Can any person claim refund of any unutilised ITC at the end of the tax period?

Ans. No, only the following registered persons can claim refund of unutilised ITC:

  • 1. Persons undertaking exports (including other zero-rated supplies). Exception: No refund will be allowed on the goods exported out of India where such goods are subjected to export duty [second proviso to Section 54(3)];
  • 2. Credit has accumulated on account of rate of tax on inputs being higher than the rate of tax on outward supplies (other than cases of nil-rated or fully exempted supplies)

Section 109 of GST

Q11. Is there any condition to claim refund of unutilised ITC?

Ans. Yes. No refund of input tax credit shall be allowed if the supplier of goods or services avails drawback in respect of CGST or claims refund of IGST on such supplies

Q12. Is there any document to be enclosed along with refund claim? If yes, what are the documents to be submitted?

Ans. Yes, the following documents are required to be enclosed along with the refund application:

  1. Documentary evidence to establish that a refund is due to the applicant (prescribed under Rule 1(2) of the Refund Rules, 2017, and
  2. Documentary evidence to prove that incidence of tax and interest had not been passed on to any other person.

Q13. Is there any exemption for submitting the documents required for claiming refund?

Ans. Yes, if the refund claimed is less than 2 lakh rupees, then documentary evidence would not be required to be submitted. However, the applicant may file a declaration based on the documentary or other evidence available with him, certifying that the incidence of such tax and interest is not passed on to any other person.

Q14. Is there any way of obtaining a provisional sanction of refund claimed by the taxable person?

Ans. Yes, the proper officer may sanction refund of an amount up to ninety percent of the total amount of refund claimed, on a provisional basis in case of exporters. However, certain categories of persons may be notified, to whom provisional sanction of refund cannot be made.

Q15. Is there any time limit on proper officer to pass final order after accepting the refund application?

Ans. Yes, the proper officer shall issue the order within sixty days from the date of receipt of refund application.

Q16. Under what circumstances would refund be paid to the applicant?

Ans. On receipt of application, where the proper officer is satisfied as regards the refund application filed, he would pass an order sanctioning the refund.

In the following situations, the refund sanctioned would be paid to applicant,-

  1. refund of tax on goods and/or services exported out of India or on inputs or input services used in the goods and/or services which are exported out of India;
  2. refund of unutilized input tax credit under Section 54(3)
  3. refund of tax paid on a supply which is not provided, either wholly or partially, and for which invoice has not been issued
  4. refund of tax in pursuance of Section 77
  5. the tax and interest, if any, or any other amount paid by the applicant, if he had not passed on the incidence of such tax and interest to any other person; or
  6. the tax or interest borne by such other class of applicants as the Central or a State Government may, on the recommendation of the Council, by notification, specify

In all other cases, the amount sanctioned shall be credited to the Fund.

Q17. Can amount of refund sanctioned be adjusted towards any tax payable by the taxable person?

Ans. Yes, the refund due to the applicant can be adjusted towards tax, interest, penalty or any other amount which the applicant is liable to pay but which remains unpaid under the Act or under any earlier law.

Q18. Can refund sanctioned be withheld?

Ans. Yes, refund can be withheld until the applicant has furnished the required return or paid the tax, interest or penalty.

Q19. Is there a minimum amount specified below which no refund can be claimed?

Ans. No. However, it must be noted that if the amount of refund is less than rupees 1,000/-, then no refund can be paid.

Q20. Whether separate applications need to be filed for refund in case of export of goods and export of services?

Ans. Yes there shall be separate application and different procedure for refund of export of goods and export of services.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here