Composition levy under GST Regime – 10 Questions Answered

0

Composition levy under GST Regime – 10 Questions Answered. Hopefully, GST will be implemented by July 1 and hence the month of May is very critical for our profession as we have to fully geared up with transition to the biggest law reform of India. The Branch is striving to organise more and more workshops and lecture meets on GST. Composition levy under GST Regime – 10 Questions Answered. All You Need To Know about Composition levy under GST Regime. This article explains GST (Goods and service tax) Composition levy, GST effective date, Short term and long term impact on GST & latest updates related to Composition levy under GST Regime. Lets understand what is the Composition levy under GST, Applicability in GST Regime, GST rates, its impact on your business and latest updates about GST Act 2017. Now check more details for Composition levy as per CGST Act 2017..

Composition levy under GST – 10 Questions Answered

Q1. What is the rate of tax applicable to a taxable person opting to pay tax under composition scheme?

Ans. The rate of tax applicable to a taxable person opting to pay tax under composition scheme is not yet notified . However, Section 10(1) of the CGST Act, 2017 prescribes, subject to such conditions and restrictions as may be prescribed, that the rate of tax shall not exceed:

  1. one per cent of the turnover in State or turnover in Union territory in case of a manufacturer;
  2. two and a half per cent, of the turnover in State or turnover in Union territory in case of persons engaged in making supplies referred to in clause (b) of paragraph 6 of Schedule II; and
  3. half per cent, of the turnover in State or turnover in Union territory in case of other suppliers

Q2. Can every taxable person opt to pay tax under composition scheme?

Ans. No. The registered taxable person whose aggregate turnover in the preceding financial year does not exceed fifty lakhs rupees may opt to pay tax subject to satisfaction of the following conditions:

  1. he is not engaged in the supply of services other than supplies referred to in clause (b) of paragraph 6 of Schedule II;
  2. he is not engaged in making any supply of goods which are not leviable to tax under this Act;
  3. he is not engaged in making any inter-State outward supplies of goods;
  4. he is not engaged in making any supply of goods through an electronic commerce operator who is required to collect tax at source under section 52; and
  5. he is not a manufacturer of such goods as may be notified by the Government on the recommendations of the Council:

Q3. Whether a supplier of services is eligible to pay tax under composition scheme?

Ans. No. A supplier of services is not eligible to opt for composition scheme. However, a supplier supplying composite supply involving supply of service or goods being food or any other article for human consumption or any drink (other than alcoholic liquor for human consumption) is eligible to opt for payment of taxes under composition scheme.

Q4. A taxable person having same PAN can opt to pay tax under composition scheme by seeking separate registration for branches?

Ans. No. A registered person shall not be eligible to opt for the composition scheme unless all such registered persons (branches having separate registration under a single PAN) opt to pay tax under composition scheme

Q5. Whether a taxable person under composition Scheme eligible to claim input tax credit?

Ans. No, a taxable person under composition scheme is not eligible to claim input tax credit.

Q6. Can a customer who buys from a taxable person who is under composition scheme claim composition tax as input credit?

Ans. No. The recipient is not eligible to take input tax credit of composition tax paid. Moreover, a taxable person paying taxes under composition scheme is not entitled to collect taxes from the recipient in terms of Section 10(4) of the CGST Act, 2017. Accordingly, there does not arise a question for the recipient to claim input tax credit.

Q7. What is aggregate turnover?

Ans. In terms of Section 2(6) of the CGST Act, 2017, “aggregate turnover” means the aggregate value of all taxable supplies (excluding the value of inward supplies on which tax is payable by a person on reverse charge basis), exempt supplies, exports of goods or services or both and inter-State supplies of persons having the same Permanent Account Number, to be computed on all India basis but excludes central tax, State tax, Union territory tax, integrated tax and cess;

Q8. A taxable person can still pay tax under composition scheme even after the turnover in the current financial year exceeds fifty lakh rupees?

Ans. In terms of Section 10(3), the option availed for paying tax under composition scheme shall lapse with effect from the day on which his aggregate turnover during a financial year exceeds fifty lakh rupees.

Q9. What are the penal consequences if a taxable person violates the conditions prescribed for composition scheme?

Ans. Following are the consequence for non-compliance with the conditions specified therein:

  1. shall be liable to pay additional taxes at the rates applicable to regular taxable person;
  2. shall be liable to penalty; and
  3. the amount of tax and penalty shall be recovered in terms of Section 73 & 74 of CGST Act, 2017.

Q 10. Where is the power to levy GST derived from?

Ans. Article 246A of the Constitution, which was introduced by the Constitution (101st Amendment) Act, 2016 confers concurrent powers to both, Parliament and State Legislatures to make laws with respect to GST i. e. central tax (CGST) and state tax (SGST) or union territory tax (UTGST). However, clause 2 of Article 246A read with Article 269A provides exclusive power to the Parliament to legislate with respect to inter-State trade or commerce i.e. integrated tax (IGST).

 

On our website we have provided all the details of GST Act 2017. We hope that our article will be helpful for you to understand the GST Act 2017.

 

Check also:

Main Features of GST Law 2017 as Recommended by GSTC

Section 7 of GST – Scope of supply under GST Regime

Section 56 of GST – Interest on delayed refunds

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here